HÅLLBARHET

”Även de mest fullärda personer har något att lära av
det sätt varpå forna människor hanterade skapelsen.”

- Elin Wägner, Elisabeth Tamm, Fred med Jorden, 1940.

Vad betyder hållbarhet för dig?

För mig betyder det - ärligt talat - nästan inte längre någonting. Begreppet har urvattnats, tvättats och missbrukats allt mer på senare år. Nu har alla, inklusive fossilbolag och andra värstingutsläppare, en hållbarhetsstrategi och en “grön” marknadsföringsplan.

Och det blir ju lite missvisande.

Med det sagt så pågår det samtidigt stora, genomgripande förändringar i samhället, inte minst inom näringslivet - där många bolag springer före, innoverar, tillsätter fler resurser för att driva frågorna och säkertställa att alla hållbarhetsdirektiv faktiskt efterlevs. Men jag tror att begreppet hållbarhet skulle bli tydligare för alla, såväl ledning som anställda och kunder - om vi försökte undvika ordet i sig för att istället definiera vad begreppet faktiskt betyder, såväl operativt som strategiskt.

Jag vill hellre prata om ett regenerativt samhälle. På latin betyder regeneratus att ”frambringa igen”. Regenerativa principer handlar alltså inte bara om att göra något mindre dåligt eller att uppnå “netto noll” utan även om att organisera ekonomin på ett sätt som läker de skador som människor tillfogat ekosystem och biosfären. Det handlar också om att återknyta kontakten med oss ​​själva, varandra och inte minst, naturen.

För mig handlar en regenerativ ansats i grund och botten om respekt och medvetenhet, men även om kreativitet, lekfullhet och livslust. Det innebär en möjlighet att lära oss hur biologiska processer faktiskt fungerar, och hur vi kan hitta på nya idéer och innovationer som främjar en positiv samhällsutveckling. Allt det vill jag förmedla genom mina tjänster och projekt här nedanför.

Hur kan jag inspirera dig idag?

TJÄNSTER

Föreläsningar, snack och text

Behöver din organisation en föreläsare, programledare, moderator, panelist eller facilitator till ett projekt eller evenemang? Eller kanske hjälp med att skriva en debattartikel, ta fram en kommunikationsstrategi, budskapsformulering eller ren copy som snabbt fångar ögat? Då har du kommit rätt.

Jag älskar att skriva, prata, samtala, debattera och föra dialog om systemtänk, komplexa frågor och stora samhällsutmaningar. Och jag vågar nog också påstå att jag är ganska bra på det.

Mina expertområden inkluderar regenerativa samhällsfrågor, mat och hälsa, hållbar konsumtion och ledarskap.

image.jpg

Konsultuppdrag

Behöver ditt företag eller organisation hjälp med att utveckla hållbarhetsarbetet? Jag kan hjälpa er med utbildning, kommunikation, strategi, implementering, och inte minst - inspiration! Nyfikenhet och engagemang är nämligen nyckeln för att lyckas med omställningsresan.

För större uppdrag har jag flera olika byråer och frilanskonsulter jag samarbetar med inom strategi, compliance (CSRD, CSDDD, taxonomin etc.) och creative content.

Hör av dig så bokar vi in ett förutsättningslöst möte!

PROJEKT

Gaiagruppen

Gaiagruppen är ett yrkesnätverk för kvinnor inom samhällsförändrande roller, grundat av mig och min vän och tidigare kollega Siri Maassen. Vi ses en gång i månaden och delar kunskap, erfarenheter, pepp och boost. Varje träff är medlemsdriven, och en möjlighet att visa upp sitt arbete, testtrycka en ny tjänst, få bollplank, tips och råd. En gång om året åker vi även till Fogelstad Kvinnliga Medborgarskola på konferens. Vi inspireras mycket av just Fogelstadsgruppen, som tidigt förutsåg alla miljömässiga konsekvenser av kapitalismen som vi nu tampas med.

Vi håller sakta men säkert på att forma små hubbar ute i landet, men finns än så länge framförallt i Stockholm.

Omslag ppt.jpg

Change Leaders Podcast

I podden Change Leaders har jag intervjuat en spännande blandning av samhällsentreprenörer och eldsjälar som brinner för en hållbar utveckling; alltifrån vd:ar och hållbarhetschefer till hängivna egenföretagare, och en och annan aktivist. Under en sommar fick min husbil agera poddstudio, när jag rullade land och rike runt för att prata med människor i hela Sverige som arbetar för global utveckling genom lokal organisering. Nästa säsong flyttade podden till Blasieholmen i Stockholm för att bena ut vad som utmärker ett hållbart ledarskap utifrån ett näringslivsperspektiv. Kontraster gör det hela så mycket mer intressant! Är du också nyfiken på alla goda initiativ som tas och hur snabbt den hållbara utvecklingen går?

Lyssna in för 50 dryga timmar pepprade med kunskap och inspiration om hållbarhet!